Att äga en badtunna och se till att den sköts rätt är inte så svårt som du först kan tro. Det finns flera tips på hur du kan gå till väga för att slippa byta ut vattnet hela tiden. Men hur ofta den bör rengöras beror på hur ofta den används.

personer i badtunnaDet finns flera faktorer som avgör hur förorenat vattnet i din badtunna blir, bland annat hur dina badrutiner ser ut, yttre påverkan och vilken vattentyp det är. Det allra bästa är att du använder dig av rent vatten från början, alltså gärna kranvatten och inte sjö- eller havsvatten. Med kranvatten följer det nämligen inte med lika mycket bakterier vilket gör det lättare för dig att fortsätta hålla badtunnan ren. Några tips på hur du håller vattnet rent är att använda ett bakteriedödande medel både före och efter varje gång du badar. Det kan även hjälpa till att tillsätta 30 milliliter syre en gång i veckan samt regelbundet kontrollera och justera vattnets pH-värde.

Använd en filteranläggning

Ett enkelt sätt att hålla vattnet fräscht så länge som möjligt är genom att använda ett filteringssystem. Det finns olika system att välja mellan beroende på vilken sorts badtunna du äger. Vissa system går att hänga över kanten på badtunnan medan andra placeras utanför. Är du osäker på vilken som ska användas rekommenderas det att du frågar personalen som säljer systemen och/eller badtunnan. Systemet fungerar genom att suga upp vattnet och fånga upp de större partiklarna innan den skickar tillbaka vattnet till tunnan. Dock måste du komma ihåg att byta ut/rengöra filterpatronen i systemet regelbundet.

Personlig hygien kan göra mycket

Ett av de viktigaste stegen för att hålla vattnet rent, som också är ett av de enklaste, är den personliga hygienen. Duscha alltid innan du använder badtunnan. Genom att tvätta dig innan du hoppar ner i vattnet undviker du att förorena badtunnan med en stor del hudavlagringar, lotion, solkräm, svett, tvål och mer. Det sägs att personer som inte duschar innan de kliver ner i badvattnet förorenar det upp till 200 gånger mer jämfört med en person som duschat först.