Något av det mest spännande med att köpa äldre och begagnade möbler är att de varit med om väldigt mycket under årens gång. Föreställ dig hur mycket de hade kunnat berätta om de hade förmågan att tala.

Vad som skiljer sig mellan nya och gamla möbler är inte enbart att de följer olika trender och skiljer sig i pris. De nya kommer direkt från en fabrik eller ett snickeri och når sedan köparen. Att däremot införskaffa sig begagnade möbler innebär att du som köper dem inte enbart införskaffat en möbel, du har även ärvt en bit historia. En person som bekräftar och står bakom detta tänk är möbelsnickaren Ulf som menar att en möbel är mer än bara ett objekt, det är något som har en själ. Kanske ligger det något i det Ulf säger, att möbler har en själ. Tar vi exempelvis ett matbord som ärvts i generationer och som dagligen har använts sitter det på tusentals historier som berättats vid middagen. Det finns repor från tallrikar, brännmärken från stekpannan och man ser att den präglats av dagligt bruk under många år. Får man möjligheten att ärva eller köpa en gammal möbel blir du del av dess historia och får chansen att förmedla det vidare i generationer, samtidigt som du gynnar miljön.

Renovera möblerna och ge dem nytt liv

I vissa fall kan det hända att de gamla möblerna är så pass slitna att de behöver en uppfräschning. Kanske har de åkt på en smäll och fått en spricka, eller så börjar färgen flagna. Hur tråkigt det än kan kännas att ge sig på möbeln och dess historia är det ett sätt att förlänga dess livslängd. Du ger möbeln ett nytt liv och låter den på så vis få fortsätta att bygga sin historia, fast denna gång i en annan skepnad. Har du en gammal stol eller kanske en byrå du vill renovera kan du läsa flera bra tips här på hur du kan gå till väga.