Trender kommer och trender går – men kläderna? De består! Det är trendigare än någonsin att shoppa på second hand. Inte minst för att det går att skapa sig en unik stil, men också för att vi blivit allt mer medvetna om miljön.

Hållbart mode

Ja vi har blivit allt mer medvetna om vad vi köper och vi har börjat förstå att konsumtionshetsen inte är hållbar i längden. Lyssnar vi på Naturskyddsföreningen så menar de att det i dagens läge köps färre nya kläder och mer second hand. Det bästa en person kan göra enskilt för att påverka sin miljöinsats är nämligen att förlänga sina egna (och andras) kläders livslängd. Några som hakat på den här trenden är Erikshjälpen som expanderat och nu börjat med e-handel där de säljer begagnade prylar och kläder rapporterar Expressen. Det är alltså enklare än någonsin att shoppa miljömedvetet, även för de som bor på landsbygden och mindre orter som inte har en fysisk butik i närheten som säljer second hand.

Ny miljösmart trend

Utöver second hand har ytterligare en ny marknad börjat gro i storstäderna. Det kallas för hyrkläder och går ut på att kunden hyr ett plagg under en viss tid. Det blir som en slags garderobpool där man ges möjligheten att klä sig i fina märkeskläder utan att det kostar en förmögenhet. Ett sätt att kontra konsumtionshetsen och samtidigt låta folk klä sig exklusivt oavsett ekonomisk status. Än så länge har det inte slagit igenom ordentligt i Sverige, men i USA har det blivit en ”miljardindustri”( https://www.di.se/hallbart-naringsliv/hyrklader-ger-hallbart-mode/). Vem vet hur det ser ut om 10 år? Kanske hyr man kläder som man lånar böcker på ett bibliotek, eller går man med i en ”klädpool” likt man kan göra med bilar idag?